Short Story

HJÄLP SOPKÖKET HJÄLPA.
I dessa tider levererar vi på Sopköket näringsrika hjälpmåltider, för de i samhället som drabbats hårdast av corona-krisen. UPPDATERING: Tack vara alla era stöd hittills delar Sopköket nu 50st hjälpmåltider varje vardag.

Hjälpmåltiderna går till behövande som har det tufft ekonomiskt inom grupperna äldre äldre (75+) och ensamstående småbarnsföräldrar. Måltiderna går även till hemlösa, funktionsvarierade, arbetslösa och nyanlända.

Genom nyetablerat samarbete med Röda Korset, Södermalms Stadsdelsförvaltning, Katarina Församling, Stockholms Moské, Västermalms Församling och vandrarhemmet Gustaf af Klint, säkrar Sopköket att alla måltider går till de personer i samhället som har drabbats hårdast av rådande corona-kris.

VI SÖKER DIN HJÄLP.
Ger du ett bidrag här på FundedByMe, stort som smått, kan vi se till att betydligt fler får tillgång till näringsrika hjälpmåltider. Det skulle även innebära att vi på Sopköket kan fortsätta vår verksamhet att minska matsvinnet och skapa jobbtillfällen.
KOMMENTAR: vi har schyssta arbetsvillkor och är anslutna till facket via HRF-Visita. Vi är även A-certifierade av Stockholms Stads hygienkontroll Miljö och Hälsa.

Nominerade i Årets Banbrytare, White Guide Sverige 2019. Nominerade Årets Briljanta Idé, Fast Food Awards 2019.

Sopköket – Hjälpmåltider till behövande

by Sopkoket

  • 21,117$

    Funding Goal
  • 9,779$

    Funds Raised
  • 0

    Days to go
Raised Percent :
46.31%
Minimum amount is $100 Maximum amount is $10000
   Pledges processed in Euros €
Stockholm, Sweden

Sopkoket

9 Campaigns | 0 Loved campaigns

See full bio.

Sopköket har funnits i 5 år.
Vi är en catering och restaurangverksamhet som lagar mat på räddade råvaror i samarbete med olika leverantörer: Paradiset, Martin Servera, Gourmet Food m.fl.
Det rör sig om råvaror som annars skulle ha slängts helt i onödan och blivit matsvinn (skadade förpackningar, nära bäst-före-datum, för stora beställningar).
Allt började som en dröm om en Food Truck sommaren 2015 och sedan dess har vi gjort skolmat till en liten grundskola i Husby, serverat 1 000 wraps till TED Talks och de senaste 3 åren drivit restaurang och cateringverksamhet i Söderhallarna i Stockholm. Ja kanske allt utom just en Food Truck.
Hittills har Sopköket minskat matsvinnet med 22 ton och skänkt ca 9 000 måltider till behövande. 2019 tog vi teamet från 3 till 12 personer, varav 4 var nya jobbtillfällen för människor i utanförskap.
Vårt mål är att ta totalgrepp om resursslöseriet.
Vår catering levereras med el-cykel inom Stockholm med noll-vision matrester efter genomfört event, genom doggy bags och att skänka vidare. Möbler och uniformer är till stor del second hand och gäster i restaurangen får 10% rabatt på take away vid medhavd matlåda.
Innan corona-utbrottet, hade vi 2-5 caterings per dag till bl.a. H&M, Avanza och Tillväxtverket och ca 80 lunch i restaurangen.
Över en natt tappade vi, precis som många andra restauranger, all vår catering och i princip 90% av omsättningen i vår restaurang.
Snabbt lanserades take away med drive thru och priserna sänktes till kris-priser.
Vi ville hjälpa folk med tillgång på näringsrika måltider på ett säkert sätt, samtidigt som kampen förs för att få behålla all vår fina personal.
De äldre är den grupp som är mest utsatt just nu.
De har det ofta tufft ekonomiskt och logistiskt. Därför lanserade vi även hjälpmåltider och de senaste 2 veckorna har vi skänkt 140 hjälpmåltider till äldre behövande tack vare donationer från våra följare. Vi har bl.a. haft 4 personer över 80 år, som har kunnat få en näringsrik måltid levererad hem till sig varje dag. Nu vill vi göra detta för fler!
Stockholms Stadsdelsförvaltning och Katarina Församling har tillsammans en lång lista på äldre och andra behövande som är i stort behov av hjälpmåltider. 
Katarina Församling har även en volontärgrupp som meddelat att de kan ställa upp med leverans.
En annan grupp som vi har kontakt med är Intensivvårdsavdelningen på Karolinska i Solna som är i behov av 300 måltider per dag för att kunna fokusera på sitt viktiga arbete.

 

Vi söker din hjälp.
Ger du ett bidrag här på FundedByMe, stort som smått, kan vi se till att betydligt fler får tillgång till näringsrika hjälpmåltider. Det skulle även innebära att vi på Sopköket kan fortsätta vår verksamhet att minska matsvinnet och skapa jobbtillfällen.

 

Kommentar: vi har schyssta arbetsvillkor och är anslutna till facket via HRF-Visita. Vi är även A-certifierade av Stockholms Stads hygienkontroll Miljö och Hälsa.
Nominerade i Årets Banbrytare, White Guide Sverige 2019. Nominerade Årets Briljanta Idé, Fast Food Awards 2019.

 

Tack för ditt stöd!
/Filip och Sopköket

Rewards

10$

1 st hjälpmåltid samt omnämnande

April, 2020

Estimated Delivery
12 backers

48$

5 st hjälpmåltider samt omnämnande

April, 2020

Estimated Delivery
15 backers

244$

26 st hjälpmåltider, Matlagningskurs 1 person samt omnämnande

May, 2020

Estimated Delivery
1 backers

488$

55 hjälpmåltider + omnämnande Matlagningskurser (2 pers) med fokus på minskat matsvinn i hushållet.

May, 2020

Estimated Delivery
1 backers

976$

105 hjälpmåltider. Vi lyfter dig eller ditt företag på vår hemsida och sociala medier med logotyp och annat grafiskt element enligt önskemål. Ni får delningsbar länk för era sociala medier och intranät. Ni får även Sopkökets fikacatering på räddade råvaror för 40 pers, samt 30 min hållbarhetsföreläsning av Sopkökets grundare (tidigast i höst). Går att byta mot ytterligare 20 hjälpmåltider till behövande.

May, 2020

Estimated Delivery
0 backers

1,952$

220 hjälpmåltider. Vi lyfter ert företag som hedersgivare med antal skänkta hjälpmåltider, på vår hemsida och sociala medier med delningsbar länk. Ni får även Sopkökets fikacatering på räddade råvaror för 90 pers med tillhörande hållbarhetsföreläsning (tidigast i höst). Går att byta mot ytterligare 50 hjälpmåltider till behövande.

May, 2020

Estimated Delivery
1 backers

4,881$

550 hjälpmåltider. Vi lyfter ert företag som hedersgivare med antal skänkta hjälpmåltider, på vår hemsida och sociala medier med delningsbar länk. Ni får även Sopkökets fikacatering på räddade råvaror för 200 pers med tillhörande hållbarhetsföreläsning (tidigast i höst). Går att byta mot ytterligare 100 hjälpmåltider till behövande.

May, 2020

Estimated Delivery
1 backers